بهترین راهنمای خرید کارت گرافیک های روز دنیا
اگر در انتخاب کارت گرافیک مناسب برای سیستم گیمینگ خود دچار شک و تردید شدهاید و میخواهید با دانش کامل درباره ی این موضوع این کار را انجام دهید، ما ضمن توضیح نکات کلیدی و راهنمای خرید کارت گرافیک، لیستی جامع و کاملی از بهترین کارت گرافیک های بازار ایران را بر اساس قیمت و کاربردهای آن ها برای شما در این مقاله گرد هم آورده ایم. همچنین در آخر اگر باز هم شک و تردید شما برطرف نشد، میتوانید با کارشناسان مستر کامپیوتر تماس بگیرید تا شما را در امر خرید یاری کنند.
یکسری از اشخاص بهترین کارت گرافیک را جدیدترین و اکثر گران قیمتترین آن میدانند؛ اما این موضوع اشتباه است.تنوع زیادی چه در بازارهای جهانی و چه در بازار داخلی کارت گرافیک وجود دارد و انتخاب های بسیاری را پیش روی خودمان داریم. یک کارت گرافیک خوب و پرقدرت؛ سرعت اجرای بازیها را بیشتر میکند و میتوانیم از تنظیمات گرافیکی بالاتری بهره ببریم.به عنوان یک قانون کلی در هنگام تهیه سیستم گیمینگ؛ باید تا جایی که بودجه ی شما به شما این امکان را می دهد آن را صرف خرید یک کارت گرافیک قوی تر کنید مگر اینکه صرف هزینه ی بیشتر برای کارت گرافیک باعث شود تا از خرید سایر قطعات خوب باز بمانید.
استاندارد نامگذاری کارتهای گرافیک
یک کارت گرافیک از اجزای مختلفی تشکیل شده اما پیش از معرفی اصلیترین و مهمترین آنها، نخست نگاهی داشته باشیم بر مدل گذاری کارتهای گرافیک؛ سازندگان کارت گرافیک معمولاً محصولات خود را بر اساس قالب استانداردی نامگذاری میکنند که بدین صورت است:
برای نمونه :
GIGABYTE GeForce RTX 2080 Ti GAMING OC 11GB GDDR6
سازنده، برند، مدل پردازنده گرافیکی، سری، حجم حافظه ویدئویی
البته ممکن است گرافیک های شرکت های مختلف دارای پیشوند و یا پسوندهای دیگری هم باشند و یا یکسری از بخش ها را نداشته باشد اما فرم استاندارد این نام گذاری معمولاً به همین شکل است. برای نمونه گاهی اسم راهکار خنک سازی نظیر (Windforce 3x)که یکی از مدل های همین برند گیگابایت است نیز ذکر می شود.
پردازنده گرافیکی (GPU)
قلب هر کارت های گرافیک پردازنده آن است. انجام تمامی پردازش های گرافیکی و محاسبات آن بر عهده پردازنده گرافیکی است و این ویژگی مهمترین بخش از هر کارت گرافیک است که به طور کامل در مدل و نام آن قید می شود ( مانند RTX 3090 ).پردازنده گرافیکی تعیین کننده ی بسیاری از خصوصیات گرافیک است و از همین بابت یک گرافیک با مدل پردازنده گرافیکی آن شناخته میشود. (برای نمونه RTX 2070 ، GTX 1660و… )
همانطور که می دانید بازیهای کامپیوتری به محاسبات بسیار پیچیده و سنگینی نیاز دارند. با فناوری جدیدی که مانیتور ها استفاده می شود مثل قابلیت پخش تصاویر 4K، نرخ بروزرسانی تصویر بالا، زمان پاسخگویی پایین و افزایش روز افزون بازیهای واقعیت مجازی، تقاضا را برای پردازش های گرافیکی بهسرعت و به شدت افزایش مییابد.به همین جهت شما باید ابتدا نیاز ها و توقعات خود را از کارت گرافیک خود را مشخص کنید و سپس به یک گرافیک مناسب برسید.
حافظه ویدئویی
به لحاظ اهمیت و قدرت تاثیر گذاری در عملکرد کلی گرافیک، حافظه ویدئویی در جایگاه دوم قرار میگیرد.خیلی ها حجم حافظه ی کارت گرافیک را معیار اصلی برای تعیین قدرت و تاثیر گذاری آن در نظر میگیرند که کاملا اشتباه است.این حجم بر اساس گیگابایت اندازه گیری می شود.برای مثال یک کارت 1 گیگابایتی می تواند از یک کارت گرافیک 4 گیگابایتی حافظه ی ویدئویی موثر تری داشته باشد که به این شاخصه «پهنای باند حافظه» می گویند.
پهنای باند حافظه
پهنای باند حافظه ی گرافیکی، میزانی از حافظه است که پردازنده ی گرافیکی در یک ثانیه به آن دسترسی دارد.و تا اینجای متوجه شدیم که هرچه این مقدار بیشتر باشد، بهتر است ( مگر اینکه پردازنده ی گرافیکی در بکار گیری آن ناتوان باشد ).اما برای این شاخصه ی بسیار مهم هیج ظرفیت اسمی قائل نشده اند و صرفا نسل حافظه کارت گرافیک، رابط پهنای حافظه ( BUS )، و فرکانس حافظه عواملی هستند که پهنای باند حافظه را مشخص می کنند.
یکی از مهمترین عواملی که در میزان پهنای باند گرافیک اثر گذار است، نسل تراشه ی به کار رفته در آن کارت گرافیک است.در حال حاضر در کارت گرافیک های جدید از حافظه های GDDR5X و GDDR6 استفاده می شود.که همانطور که از نام آن ها پیداست، تراشه های GDDR6 به طور کامل به نسبت نسل های قبلی خود برتری دارند.در مدل های پایین رده ممکن است که یک کارت گرافیک با دو نوع حافظه ی گرافیکی عرضه شود.برای مثال گرافیک GT730 1GB GDDR5 پهنای باند بیشتری به نسبت گرافیک GT730 4GB DDR3 دارد.
پهنای باند حافظه از دیگر عواملی است که مستقیم بر روی عملکرد یک گرافیک تاثیر می گذارد.پهنای باند حافظه را در اصطلاح BUS می گویند.این شاخصه به طور مستقیم به حافظه گرافیکی مربوط می شود و ممکن است یک پردازنده ی گرافیکی با دو نوع پهنای باند حافظه عرضه شود.این شاخصه با واحد Bit اندازه گیری می شود و هرچه این میزان بیشتر باشد پهنای باند حافظه نیز بیشتر خواهد بود.
این عامل مستقیماً به خود پردازنده گرافیکی بر میگردد و ممکن است که یک پردازنده گرافیکی با رابطهای مختلفی عرضه شود. واحد پهنای رابط حافظه بیت (Bit) است و هرچه که بیشتر باشد؛ پهنای باند حافظه نیز بیشتر خواهد بود.
به عبارتی دیگر شما می توانید پهنای باند حافظه را به تعداد لاین های یک اتوبان تشبیه کنید.به طوری که هرچه این لاین ها بیشتر باشد، عبور و مرور از آن مسیر با سرعت بیشتر و در حجم و اندازه ی بیشتری صورت می گیرد. (کارت گرافیک هایی با پهنای باند 128 بیت، 256 بیت، 384 و 512 بیت در بازار موجود است)
نکات مهم در خرید و انتخاب کارت گرافیک
کارت گرافیک شما هرچقدر جدید و گران قیمت هم که باشد اما اگر نیاز های کامل خود را نشناسید، نمی توانید انتخاب درستی داشته باشید.اما معیار های انتخاب ما چه باید باشد؟
انواع کارت گرافیک بر اساس کاربری
گرافیک ها را می توانید برا اساس کاربری که برای آن طراحی شده اند دسته بندی کنید.نوع کاربری را میتوان مهم ترین فاکتور برای انتخاب یک کارت گرافیک دانست، چراکه بسیاری از عوامل مهم، از کاربری که کارت برای آن طراحی شده است نشات می گیرد. در ادامه به معرفی کاربری های اصلی می پردازیم.
خروجی گرفتن تصویر
بله درست خواندید، گاهی یک سری از کاربری ها صرفا برای گرفتن یک خروجی تصویر است! در زمان های دور یکی از مهمترین اهداف از خرید کارتهای گرافیک، گرفتن خروجی تصویر بود و بیشتر محاسبات و پردازش های تصویری را پردازنده مرکزی (CPU) انجام میداد. اما حال این مسئله به طور کلی از بین رفته است و با ورود تکنولوژی استفاده از پردازنده گرافیکی مجتمع ( Onboard) در پردازنده های مرکزی سیستم، دیگر برای گرفتن خروجی تصویر و انجام امور پردازش گرافیکی، نیازی به خرید و استفاده از کارت گرافیک مستقل نیست و میتوان از خود پردازنده گرافیکی پردازنده ی خود استفاده کنید.
(البته به این نکته دقت کنید که در نسل های جدید پردازنده ها، آن هایی که پسوند F دارند از این ویژگی برخوردار نیستند)
البته صرف گرفتن خروجی تصویر به همین جا منتهی نمی شود و برای کاربریهایی ساده نظیر وب گردی، تماشای ویدئو و کارهای اداری نیز میتوان از آن بهره برد و به طور کلی شما را از خرید یک قطعه ی اضافی که هزینه زا هم خواهد بود بی نیاز می کند. با رشد تکنولوژی حافظه ی گرافیکی مجتمع در کارت های گرافیک و افزایش قدرت این حافظه ها دیگر خرید کارت های قدیمی وضعیف مانند GT610، HD5450، HD6450 که دیگر تولید نمی شوند قطعا هدر دادن پول است، زیرا قدرت گرافیک های مجتمع با پردازنده ی مرکزی آنقدر پیشرفت داشته است که دیگر هیچ دلیلی برای خرید این سری از گرافیک ها باقی نگذاشته است.به همین دلیل خرید یک سی پی یو مانند سری i3، یا i5، و حتی i7 و سری های مشابه، شما را از خرید چنین گرافیک های قدیمی و ضعیفی کاملا بینیاز میکند.به عنوان مثال زمانی که شما پردازنده ای از نسل AlderLake و CometLake تهیه می کنید، دیگر خرید کارت گرافیک پایین تر از مدل GTX1630 و GTX1650 و حتی GT1030 هدر دادن پول است.
چند رسانه ای
کاربری چند رسانه ای را میتوان به نمایش محتواهای ویدئویی با کیفیت خلاصه کرد، برای مثال دیدن ویدئو و فیلمهایی با کیفیت Full HD یا حتی سه بعدی. برای این نوع فعالیت ها نیز پردازندههای گرافیکی مجتمع پاسخگو خواهند بود.البته در پردازنده های جدید نسل 12 اینتل شما به راحتی می توانید حتی فیلم هایی با کیفیت 4K را نیز تماشا کنید اما اگر می خواهید این کار را با خیال راحت و به سادگی انجام دهید گرافیک های GeForce GT 1030 و GeForce GTX 1630 می تواند گزینه های مناسبی برای شما باشد. البته گرافیک های عنوان شده را میتوان برای گیم های روز دنیا با رزولوشن و تنظیمات Medium و Low یا اجرای بازیهای قدیمی با حداکثر کیفیت و رزولوشن به کار گرفت.اما ما خرید این نوع از گرافیک ها را به شما توصیه نمی کنیم زیرا قدرت خیلی مناسبی در اختیار شما قرار نمی دهد.پیشنهاد می شود که هزینه ای که می خواهید صرف خرید این کارت های گرافیک کنید را برای خرید CPU قوی تر هزینه کنید.
گیمینگ
مهم ترین و اصلی ترین کاربرد کارت های گرافیک در سیستم های کامپیوتری امروزه مربوط به انجام بازی و مصارف گیمینگ است.کارت های گرافیکی که در دسته ی گرافیک های گیمینگ و مخصوص بازی قرار میگیرند، با سری های خاصی شناخته می شوند.به عنوان مثال گرافیک های گیمینگ شرکت انویدیا با سری های RTX و GTX و گرافیک های شرکت AMD با نام RX شناخته می شوند.
حال که شما با انواع کاربری های مختلف آشنا شده اید به سراغ معرفی عوامل تاثیرگذار در کارایی گرافیک ها می رویم.
حال اگر قصد خرید سیستم گیمینگ با بودجه های مختلف را دارید می توانید از مقاله راهنمای خرید سیستم گیمینگ استفاده کنید.
انواع کارت گرافیک بر اساس وضوح تصویر
بعد از اینکه نوع کاربری گرافیک برای ما مشخص شد، یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در انتخاب کارت گرافیک برای گیمینگ، وضوح تصویری است که می خواهید در آن بازیهای خود را اجرا میکنید.وضوح تصویر بالاتر قطعا فشار بیشتری از نظر پردازشی بر گرافیک وارد میکند و هم زمان حافظه ویدئویی بیشتری نیز نیاز دارد. پس در نتیجه بالا رفتن وضوح تصویر، به گرافیکی قدرتمندتر و با پهنای باند بیشتری نیاز خواهد بود.
نرخ فریم دهی
برای اینکه شما بتوانید بازی های خود را به طور روان و بدون لگ اجرا کنید، کارت گرافیک شما باید بتواند در هر ثانیه تعداد مناسبی از فریم ها را رندر کند و به نمایش بگذارد.بسیاری در این قضیه اختلاف نظر دارند اما همگی آن ها در این قضیه که زیر 30 فریم بر ثانیه طبیعی و روان نخواهد بود اتفاق نظر دارند.بسیاری از گیمر های نیز هستند که 60 فریم بر ثانیه را یک نرخ فریم استاندارد می دانند.نرخ فریم ارتباط مستقیمی با حافظه ی ویدئویی و قدرت پردازشی کارت گرافیک دارد و همچنین وضوح تصویر، بهینه بودن موتور بازی ساز، کیفیت محتوای بازی تاثیر مستقیمی بر روی نرخ فریم گرافیک می گذارند.از این رو همانطور که بالاتر گفته شد، افزایش وضوح تصاویر باز پردازشی بسیار بیشتری را به پردازنده ی گرافیکی خواهد آورد.
بازی ها تعیین کننده هستند
عیار کارت گرافیک شما در بازی هایی که می تواند اجرا کند مشخص می شود و تفاوت اساسی را در انتخاب کارت گرافیک ایجاد می کند.اگر دنبال اجرا بازی خاصی هستید، یا می خواهید بازی خاصی را در کیفیت مشخصی اجرا کنید، حتما قبل از خرید گرافیک به مشخصات مورد نیاز و یا مشخصات پیشنهادی آن توجه کنید.و دقت کنید که بسیاری از بازی ها با حداقل کارت گرافیک پیشنهادی به خوبی اجرا نمی شوند، پس باید مقداری بیشتر هزینه کنید و پا را فراتر بگذارید و یک گرافیک قوی تر انتخاب کنید.
آینده نگری
سرعت رشد تکنولوژی و صنعت سیستم های کامپیوتری روز به روز در حال پیشرفت هستند، و دنیای بازی های کامپیوتری نیز همسان با سیستم های کامپیوتری در حال پیشرفت است و هرگز متوقف نخواهد شد.پس شما باید مقداری چاشنی آینده نگری به خرید خود اضافه کنید.با توجه به نوسانات دلار، تورم موجود در کشور، و اوضاع معیشت مردم، تهیه برترین سخت افزار روز دنیا بودجه ای بسیار زیادی را می طلبد و این کار توصیه نیز نمیشود.اما تا جایی که امکان آن را دارید، در هنگام تهیه کارت گرافیک، جدیدترین و به روز ترین مدل آن را انتخاب کنید.بسیاری از افراد به محض ورود قطعات جدید و بروز، سیستم خود را ارتقا می دهند و یا به کلی آن را تعویض می کنند، اما این کار اشتباه است مگر در دو حالت.در اولین حالت شما وضع مالی بسیار خوبی دارید و این هزینه ها برای شما مشکلی ایجاد نمی کنند و در حالت دوم شما از فروش قطعات قبلی خود متضرر نمی شوید.به هرحال اینکه با ورود هر قطعه ی جدید به دنبال تغییر سیستم خود باشید کار اشتباهی است که اصلا توصیه نمی شود.در عوض ما به شما پیشنهاد می کنیم که در همان ابتدا برترین گرافیکی که می توانید را تهیه کنید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید