مایکروسافت با مرورگر اینترنت اکسپلورر خداحافظی کرد

مستر کامپیوتر
12 دسامبر, 2022
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
مرورگر اینترنت اکسپلورر تصویر اصلی

داستان مرورگر اینترنت اکسپلورر

27 سال از انتشار اولین نسخه ی مرورگر اینترنت اکسپلورر  شرکت مایکروسافت می گذرد، و حال در سال 2022 مایکروسافت بالاخره تصمیم گرفت با مرورگر اینترنت اکسپلورر خداحافظی کند و کاربران این مرورگر را به آخرین نسخه مرورگر EDGE هدایت خواهد کرد.

از 15 ژوئن سال 2022، مایکروسافت به پشتیبانی از Internet Explorer در چندین نسخه از ویندوز 10 پایان داد این اتفاق به این معنی است که دیگر بهره‌وری، کارایی، و یا به‌روزرسانی‌های امنیتی دیگر برای این مرورگر وجود نخواهد داشت. مرورگر اینترنت اکسپلورر همچنان به فعالیت خود بر روی سیستم ها ادامه خواهد داد اما در برابر تهدیدات و باگ های امنیتی بوجود امده دیگر پشتیبانی نخواهد شد.

بیست و هفت سال زمان بسیار زیادی است که از عمر این مرورگر می گذرد.در این مدت اینترنت اکسپلورر در ابتدای زمان عرضه ی خود یکی از پیشگامان حوزه ی مرورگرهای وب بود اما با گذشت زمان و ظهور شرکت ها و مرورگرهای مختلف دیگر نتوانست موفقیت های گذشته ی خود را تکرار کند و شرکت مایکروسافت هم دیگر تمرکز خود را بر روی مرورگر جدید خود یعنی مایکروسافت اج گذاشت و شروع به توسعه ی این مرورگر کرد.که در حال حاضر مرورگر EDGE یکی از پرطرفدار ترین مرورگر های وب در دنیاست.

شروع داستان Internet Explorer

مرورگر internet Explorer برای اولین بار در سال 1995 توسط شرکت مایکروسافت معرفی شد و همراه با سیستم عامل ویندوز به بازار های جهانی عرضه شد.

این مرورگر با ورود خود به دنیا وب توانست ویژگی های بسیار خوبی را به این دنیا اضافه کند.مایکروسافت O’Hare  « اوهِیر » که نام بزرگترین فروشگاه شهر شیکاگو است را به عنوان اسم رمز این پروژه قرار داد.ناگفته نماند که شیکاگو اسم رمز پروژه ی ویندوز95 بود.

در دهه ی 90 میلادی اکثریت سهم بازار مرورگر های وب در دست مرورگر NetScape Navigator بود.مایکروسافت در نسخه ی دوم از مرورگر Internet Explorer برای اینکه بتواند بازار را از دست رقیب خود خارج کند شروع به کپی کردن بسیاری از قابلیت های کاربردی آن مرورگر کرد تا بتواند رابط کاربری بسیار دلنشین تری را برای کاربران به ارمغان بیاورد.به دلیل ایجاد همین تغییرات بود که اینترنت اکسپلورر توانست از قابلیت های HTML استفاده کند.در دومین نسخه بود که این مرورگر برای اولین بار برای سیستم عامل Mac OS منتشر شد.

نسخه ی سوم از این مرورگر که با تغییرات بسیاری همراه بود باعث موفقیت چشمگیر مایکروسافت شد.این مرورگر برای اولین بار به صورت رایگان برای کاربران ویندوز قرار گرفته بود و این قابلیت نقطه ی عطف مایکروسافت برای رقابت با نت اسکیپ بود.

مایکروسافت این مرورگر را به عنوان مرورگر پیش‌فرض خود قرار داده و این این عمل به این معنی بود که بخش بزرگی از کاربران جهانی ویندوز جایگزینی را تجربه نمی‌کنند.

با این وجود، اگرچه در آن زمان تعدادی دیگر از مرورگرهای ویندوزی نیز وجود داشت مانند Netscape Navigator، که پیش از اکسپلورر بازار را در دست داشت، اما مایکروسافت با معرفی اینترنت اکسپلورر و ایجاد مزیت های رقابتی، تا حدود سال 2002 زمانی که فایرفاکس راه‌اندازی شد، گزینه ی پیش فرض بسیاری از کاربران ویندوز باقی ماند.

چگونه این داستان به پایان رسید

خداحافظی با مرورگر اینترنت اکسپلورر

مایکروسافت 11 نسخه ی متفاوت از مرورگر اینترنت اکسپلورر را منتشر کرد که هر کدام با اصلاخات جزئی همراه بود.اما به دلیل طراحی قدیمی این مرورگر و کندی عملکرد، اعتماد بسیاری از کاربران خود را از دست داد.

اینطور که به نظر می رسد شرکت مایکروسافت با ایجاد انحصار در بازار مرورگرهای ویندوزی آنقدر خیالش راحت شده بود که دیگر حتی به فکر ارتقاء کیفیت محصول خود نیز نبود.این اتفاق مصادف با ظهور رقبای جدید مانند مرورگر موزیلا فایرفاکس بود که در حال حاضر که با شما صحبت می کنم یکی از پرطرفدار ترین مرورگر های جهان بر روی پلتفرم های مختلف است.

اینترنت اکسپلورر حتی با در نظر گرفتن رابط کاربری اش (آنچه که در هنگام بازدید یک مرورگر می بینید) نیز نمی توانست یک تجربه ی خوب را به کاربران خود منتقل کند.

یکی از ایرادات دیگری که به این مرورگر وارد بود مربوط به حفره های امنیتی این مرورگر بود که به سادگی و آسانی به مجرمان امنیتی و هکرها اجازه نفوذ و سوء استفاده از آن را می داد.

با اینکه مایکروسافت تلاش کرد تا ضعف های امنیتی را در نسخه های مختلف برطف کند اما به عقیده ی کارشناسان امنیتی، معماری زیر بنایی این مرورگر هنوز آسیب پذیر بوده و این موضوع را خود مایکروسافت هم تایید کرده است:

مایکرسافت طی بیانیه ای اعلام کرد : «مرورگر Internet Explorer بر پایه فناوری 25 سال گذشته بنا شده است و بهبود هایی در طراحی و بخش های مختلف آن صورت گرفته است اما هنوز هم یک مرورگر قدیمی از نظر معماری است که قادر به مقابله با چالش های مدرن امنیتی دنیای وب نیست. »

همین موضوع باعث شد که وزارت امنیت داخلی ایالات متحده آمریکا مکرراً به کاربران اینترنت توصیه کند تا دیگر از مرورگر Internet Explorer استفاده نکنند.

پروژه ی مایکروسافت برای جلب نظر مخاطبان به روز دنیای تکنولوژی از طریق تلاش‌های مداوم این شرکت برای سوق دادن کاربران به سمت Edge کاملا مشهود بوده است. مرورگر Edge اولین بار در سال 2015 معرفی شد و از آن زمان اکسپلورر تنها به عنوان گزینه ی دوم برای کاربرانی استفاده شد که وب سایت های آن ها فقط با اینترنت اکسپلورر باز می شدند.زیرا این مرورگر از فریم ورک ActiveX پشتیبانی می کرد.

اکسپلورر با چه چیزی روبرو بود

از نظر سهم بازارمرورگر های دنیا، بیش از 64 درصد از کاربران مرورگر در حال حاضر از کروم استفاده می کنند.سهم اینترنت اکسپلورر به کمتر از 1 درصد کاهش یافته است و حتی مرورگر Edge نیز تنها حدود 4 درصد از کاربران را به خود اختصاص داده است. چه چیزی به کروم چنین قدرتی در بازار مرورگرها داده است؟

مرورگر کروم برای اولین بار توسط گوگل در سال 2008 و در پروژه Open Source به نام Chromium معرفی شد و از آن زمان به طور فعال توسعه یافته و پشتیبانی شده است.

Open Source بودن به این معنی است که نرم افزار به صورت عمومی در دسترس است و هر کسی می تواند Source Code آن را بررسی کند و تغییر دهد. افراد حتی می توانند بهSource Code  کمک کنند و در نتیجه کارایی و امنیت نرم افزار را افزایش دهند.مایکروسافت هرگز از این ویژگی Open Source بودن بهره نبرد.

علاوه بر این مرورگر کروم MultiPlatform است: این بدین معنی است که می‌توان از آن در سیستم‌عامل‌های مختلف مانند لینوکس، MacOS و دستگاه‌های تلفن همراه استفاده کرد و مدت‌ها قبل از عرضه مرورگر Edge از طیف وسیعی از سیستم‌ها پشتیبانی می‌کرد.

در حالی که مرورگر اینترنت اکسپلورر نهایتا به ویندوز، ایکس باکس و چند نسخه از MacOS محدود شده است.

در زیر پوست Edge

مرورگر EDGE مایکروسافت از همان Soure Code های مرورگر Chromium استفاده می کند که کروم از زمان شروع خود استفاده کرده است. این یک اتفاق دلگرم کننده است، اما باید دید که Edge چگونه با کروم و سایر مرورگرها برای جلب اعتماد کاربران رقابت خواهد کرد.

اگر مایکروسافت نتواند کاربران خود را به سمت استفاده از Edge به عنوان مرورگر مورد علاقه خود سوق دهد، تعجب نخواهیم کرد. آخرین آمار حاکی از آن است که اج هنوز از نظر سهم بازار از کروم عقب تر است.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.