راهنمای خرید سی پی یو (پاییز ماه 1402) + نکات مهم هنگام خرید

مستر کامپیوتر
23 جولای, 2023
14 دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
عکس اصلی راهنمای خرید سی پی یو

پردازنده یکی از مهمترین اعضای یک سیستم و عنوانی دیگر مغز سیستم شماست که وظیفه ی پردازش دستورات را بر عهده دارد.خرید سی پی یو همیشه یکی از چالش برانگیزترین بخش های خرید یک سیستم است.شما در هنگام خرید پردازنده با اصطلاحات مختلفی آشنا خواهید شد که قطعا برای شما سوال خواهد بود که این اصطلاح چه معنی می دهد؟منظور از نسل پردازنده چیست؟سوکت سی پی یو یعنی چه؟و کلی سوال دیگر که ما در مقاله «راهنمای خرید سی پی یو» سعی داریم تا تمامی سوالات ممکن را پوشش داده و پاسخی جامع به شما بدهیم.

مقالات مرتبط : بهترین هارد اکسترنال بازار + معرفی مدل های برتر (پاییز 1402)

آنچه در این مطلب خواهید آموخت نمایش سر‌فصل ها

توجه به نسل و ریزمعماری پردازنده

هنگام خرید یک پردازنده (CPU) اولین چیزی که باید به آن دقت کنید، نسل آن پردازنده است.هر دو شرکت خوش نام تولید کننده سی پی یو یعنی اینتل و AMD هرسال یک یا دو نسل از پردازنده های جدید خود را به بازار عرضه می کنند که از جدیدترین و پییشرفته ترین تکنولوژی روز دنیا بهره می برند.اما همیشه چند نسل مختلف از پردازنده ها همزمان باهم در بازار موجود هستند که این کار را برای خریداران سخت خواهد کرد.

در این نقطه شما باید ابتدا تمامی نسل های مختلف پردازنده ها و ویژگی هایشان را بشناسید تا بتوانید بهترین سی پی یو را از بین پردازنده های موجود انتخاب کنید.راهنمای خرید سی پی یو اینجاست تا کار را برای شما آسان کند.

در سال 2008 بود که شرکت اینتل پردازنده های سری Core i را به بازار عرضه کرد.این سری جایگزین بسیار خوبی برای پردازنده های نسل قبلی خود یعنی سری Core 2 بودند.این پردازنده ها در سه سری مختلف به بازار عرضه شدند که از نظر توان عملیاتی، مصرف برق، قدرت پردازشی و … بایکدیگر تفاوت داشتند.شرکت اینتل این نام گزاری را دست خوش تغییر نکرد و به آن وفادار ماند و تنها سری های مختلفی از پردازنده های Core i را به بازار عرضه کرد که تا به الان (تیر ماه 1402) 13 نسل مختلف از این پردازنده ها به بازار عرضه شده اند.

نسل های مختلف پردازنده های اینتل

هنگام انتخاب یک پردازنده قطعا با این سوال برخورد داشته اید که پردازنده ای که می خواهید تهیه کنید برای چه نسلی است؟آیا این نسل ها از نظر قدرت و پردازش با یکدیگر تفاوت دارند؟این سوالات یکی از مهمترین سوالاتی است که ممکن است ذهن شما را درگیر کند.ما در این بخش توضیحی کامل و جامع درباره نسل های مختلف پردازنده های اینتل به شما خواهیم داد.با ما همراه باشید.

مقالات مرتبط : راهنمای خرید بهترین موس ردراگون + 10 مدل برتر

نسل اول پردازنده‌های اینتل Nehalem

نسل اول پردازنده های اینتل که در سال 2008 وارد بازار شدند از ریز معماری Nehalem بهره می بردند و در آن ها از ترانزیستورهای 45 نانومتری استفاده شده بود که در آن سال یک انقلاب در تولید پردازنده ها در سراسر دنیا بود.

 نسل دوم پردازنده‌های اینتل Sandy Bridge

تقریبا 3 سال از معرفی اولین نسل پردازندهای Core I  نگذشته بود که اینتل تصمیم به معرفی نسل بعدی آن گرفت.سال 2011 نسل دوم از این پردازنده ها به نام Sandy Bridge معرفی شد.این مدل به نسبت نسل گذشته خود با بهبود های نسبی همراه بود که برای نمونه می توان به استفاده از ترانزیستور های 32 نانومتری اشاره کرد.

نسل سوم پردازنده‌های اینتل Ivy Bridge

نسل سوم اینتل دقیقا یکسال بعد از معرفی نسل دوم پا به میدان گذاشت و از معماری Ivy Bridge بهره می برد.طبق سنت همیشگی اینتل این نسل هم با بهبود های مختلفی همراه بود که برای مثال می توان به استفاده از ترانزیستور های 22 نانومتری در این نسل اشاره کرد.

 

نسل چهارم پردازنده‌های اینتل Haswell

نسل چهارم پردازنده های اینتل با نام Haswell در ژوئن 2013 به بازار عرضه شد.این نسل مانند نسل قبلی خود از ترانزیستور های 22 نانومتری بهره می برد.این نسل به نسبت نسل قبلی خود تقریبا 7 الی 8 درصد بهبود داشته و از این نسل استفاده از رم های DDR4 نیز به پردازنده ها اضافه شد.این نسل از سوکت LGA1150 بهره می برد.

 

نسل پنجم پردازنده‌های اینتل Broadwell

نسل پنجم پردازنده های اینتل  با نام Broadwell در سال 2015 به بازار عرضه شدند.این نسل یک جهش بزرگ در تولید پردازنده ها بود زیرا از معماری 14 نانومتری بهره می برد که به لطف این طراحی می توانست عملکردی بسیار بهتر، و مصرف برق کمتری داشته باشد به گونه ای که طبق ادعای اینتل، این نسل عمر باتری دستگاه های قابل حمل (لپ تاپ) ها را تا 1.5 ساعت افزایش می دهد.این نسل به طور کلی ویژگی های جذابی داشت که برای نمونه می توان به عملکرد بوت بسیار سریعتر، قدرت پردازش گرافیکی قابل قبول، استفاده از تکنولوژی رم های دوکاناله، و همینطور ابعاد کوچکتر (37 درصد) به نسبت نسل قبلی خود اشاره کرد.این نسل همچنان با سوکت LGA1150 به بازار عرضه شد.

نسل ششم پردازنده‌های اینتل SkyLake

نسل ششم با نام SkyLake به بازار عرضه شد.این نسل هم از ریز معماری 14 نانومتری بهره می برد.سری SkyLake به صورت Unlocked به بازار عرضه شد تا محدودیتی در میزان اورکلاک آن ها وجود نداشته باشد و دست گیمر را از این بابت باز بگذارد.این ویژگی است که همه تراشه های عرضه شده در سری K شامل آن می شوند.

نسل هفتم پردازنده‌های اینتل SkyLake

نسل هفتم یک بروزرسانی میان دو نسل از پردازنده های شرکت اینتل است تا خلا میان پردازنده های 14 نانومتری و 10 نانومتری را پر کند.این نسل در سال 2016 وارد بازار شد و با عنوان KabyLake شناخته می شود.

نسل هشتم پردازنده‌های اینتل KabyLake

نسل هشتم از پردازنده های اینتل در ابتدا یک نسخه تازه از معماری KabyLake نسل هفتم بودند که از فناوری 14+ نانومتری استفاده می کردند.با گذشت زمان کمی با یک آپدیت دیگر پردازنده هایی با معماری 14++ نانومتری به نام CoffeLake به بازار عرضه کرد.و سرانجام در سال 2018  نسخه ی آخر پردازنده های نسل هشتمی با معماری 10 نانومتری و عنوان CannonLake نیز معرفی شدند.این نسل برپایه سوکت LGA1151 تولید شده اند.

نسل نهم پردازنده‌های اینتل IceLake

نسل نهم به نام IceLake شناخته می شود.این نسل اولین سری از پردازنده های اینتل است که پسوند F در یکسری از پردازنده های آن استفاده شده است.این پسوند به معنی عدم استفاده از پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع در آن است.به لطف این اتفاق، در پردازنده های سری F ما شاهد کاهش مصرف برق، و همینطور کاهش دما به طور محسوسی هستیم.این نسل نیز از معماری 10 نانومتری استفاده می کند و بر پایه سوکت LGA1151 تولید و به بازار عرضه شدند.

نسل دهم پردازنده‌های اینتل Comet Lake

نسل دهم این پردازنده های Comet Lake نام دارد.این نسل به دلیل گذار دیر هنگام و عدم دستیابی به ظرفیت مناسب برای تولید پردازنده های 10 نانومتری مجبور شد تا نسل دهم خود را با همان فناوری قدیمی ولی از آب و گل درآمده تولید کند که این تصمیم ضعف هایی را برای این نسل به همراه داشته که از جمله ی آن ها می توان به توان مصرفی و همینطور میزان حرارت بالای این پردازنده ها اشاره کرد.این نسل بر پایه سوکت جدید اینتل یعنی LGA1200 بنا شده است.

مقالات مرتبط : تفاوت هارد SSD SATA و M.2 [تست و مقایسه کامل] + ویدئو

نسل یازدهم پردازنده‌های اینتل Rocket Lake

نسل یازدهم با نام Rocket Lake پا به عرصه رقابت گذاشت.این نسل از فناوری 14++ نانومتری استفاده می کند و در بین سال های 2021 تا 2022 به بازار عرضه شده اند.این سری به نسبت نسل قبلی خود با بهبود هایی همراه بود، به گونه ای که در عملکرد تک هسته ای تا 19 درصد و در پردازش های گرافیکی به لطف معماری جدید Xe تا 50 درصد عملکرد بهتری را از خود به نمایش می گذارد.نسل یازدهم اینتل نیز بر پایه سوکت LGA1200 تولید و عرضه شده است.

نسل دوازدهم پردازنده‌های اینتل Alder Lake

نسل دوازدهم اینتل با نام Alder Lake به بازار معرفی کرد.این نسل بر خلاف دو نسل گذشته که با تغییرات چندانی همراه نبودند، با کلی تغییرات اساسی و بنیادی همراه بود که توانست پرچمدار این سری یعنی i9 12900k را به عنوان سریعترین پردازنده گیمینگ جهان ملقب کند.در این نسل تغییرات مهمی مانند به‌کارگیری معماری هیبریدی، تعداد هسته‌ها و رشته‌های بیشتر، و حافظه کش بیشتر اشاره کرد.این سری از پردازنده های اینتل یک جهش بسیار بزرگ برای اینتل به شمار می رود.نسل دوازدهم اینتل از معماری 10 نانومتری استفاده می کند و برپایه سوکت جدید اینتل یعنی LGA1700 به بازار عرضه شده است.

تصویری از داخل پردازنده اینتل

نسل سیزدهم پردازنده‌های اینتل Raptor Lake

نسل سیزدهم اینتل با نام Raptor Lake به بازار معرفی شدند.این سری نسخه ی بهبود یافته پردازنده های نسل دوازدهم Alder Lake است که بر پایه همان معماری 10 نانومتری تولید شده اند.طبق ادعای اینتل پیش از معرفی این نسل، بهبود خوبی به نسبت نسل قبلی خود را شاهد است.به گونه ای که عملکردی بهتر را در تمامی تست های پشت سر گذاشته به نسبت نسل قبلی خود را ثبت کرده است.این سری نیز بر پایه همان سوکت LGA1700 نسل قبلی تهیه و عرضه شده است.

همیشه جدید ترین پردازنده ها ارزش خرید بالایی ندارند.به عنوان مثال در نسل Ryzen 7000 به دلیل جدید بودن پلتفرم استفاده شده در آن، شما را مجبور به تهیه یک مادربرد جدید با سوکت AM5 و رم های DDR5 می کند که برای بستن یک سیستم میان رده و اقتصادی اصلا به صرفه نیست.

طبق آنچه تا به الان گفته شد، پردازنده های جدید که معرفی می شوند قطعا بهترین از نظر قدرت پردازشی هستند اما لزوما نمی توان آن ها را به صرفه ترین نامید.ممکن است یک پردازنده از نسل گذشته ارزش خرید بسیار بیشتری نسبت به پرچمداران داشته باشد.

مقالات مرتبط : راهنمای خرید سیستم گیمینگ + سیستم پیشنهادی [آپدیت تابستان 1402]

هسته سی پی یو چیست؟

تعداد هسته های سی پی یو نشان دهنده ی تعداد کاری است که به طور همزمان و در آن واحد آن پردازنده می تواند انجام دهد.در گذشته پردازنده ها به صورت تک هسته ای فعالیت می کردند و به همین دلیل در انجام وظایف چندگانه (مالتی تسکینگ)  اصلا عملکرد خوبی نداشتند.این روند در سال 2005 و با عرضه اولین پردازنده های دو هسته ای به پایان خودش رسید و به مرور زمان با تولید پردازنده های چند هسته ای به روند رو به رشد خودش ادامه داد.

پردازنده های چند هسته ای از نظر طراحی و سرعت در پردازش اطلاعات یک جهش بزرگ بودند اما سوال اینجاست که این اتفاق چه میزان در اجرای گیم های ما تاثیر دارد؟

در اینجا باید به این نکته اشاره کنیم که تنها عامل تاثیر گذار در سرعت پردازنده، تعداد هسته های آن ها نیست، بلکه فرکانس، مقدار حافظه کش و ریزر معماری آن نیز تاثیر به سزایی در عملکرد نهایی یک پردازنده دارد.

با افزایش تعداد هسته ها معمولا فرکانس پردازنده کاهش می یابد.برای مصارف گیمینگ یا حتی خانگی، تقریبا 6 هسته کافی است و شما به فرکانس بالاتر نیاز بیشتری خواهید داشت.اما اگر شما از نرم افزار های سنگین مهندسی و معماری استفاده می کنید که به قابلیت Multi-Threading نیاز دارند، باید پردازنده هایی با تعداد هسته های بالا تهیه کنید تا بتوانند به خوبی نیاز شما را پاسخ بدهند.

پردازنده های چند هسته ای اینتل

توجه داشته باشید در پردازنده های نسل جدید مانند نسل دوازدهم و سیزدهم اینتل، بیش از یک نوع هسته پردازشی وجود دارد که به آن پردازنده هیبریدی گفته می شود.این نوع پردازنده های دارای دو نوع هسته پردازنده هستند، یکی با عملکرد بالا (Performance-core) و دیگری هسته های کم مصرف (Efficient-core) هستند.در این پردازنده ها هر نوع هسته شامل فرکانس پایه و بوست مختص به خودش است.

مهمترین ویژگی های یک پردازنده خوب :

1. سرعت پردازنده (Clock Speed) چیست؟

تصویری از سی پی یو در تمی آبی

Clock Speed یا سرعت کلاک یک واحد اندازه گیری برای نشان دادن سرعت پردازش اطلاعات در پردازنده در هر ثانیه است که با واحد گیگاهرتز (معادل هزار میلیون چرخش در ثانیه است) اندازه گیری می شود.بالا بودن سرعت کلاک یک پردازنده، یکی از معیار های مهم در میزان قدرت پردازنده به شمار می رود و هرچه این عدد بزرگتر باشد توان پردازنده شما هم بیشتر خواهد بود.با رشد تکنولوژی پردازنده ها قادر شدند تا سرعت خود را با توجه به وظایفی که در حال انجام آن هستند تنظیم کنند از همین رو شما در مشخصات پردازنده خود دو فرکانس با عنوان فرکانس پایه و فرکانس افزایشی مشاهده می کنید که این نشان دهنده حداقل یا حداکثر سرعت پردازنده در شرایط مختلف است.

2.تعداد هسته ها (Cores)

تصویری از پردازنده های تک هسته ای ، دو هسته ای و چهار هسته ای

منظور از هسته همان پردازنده های کوچکی است که درون قلب پردازنده قرار گرفته اند.سی پی یو ها از حداقل 2 هسته و حداکثر 64 هسته می توانند تشکیل شوند.ولی در نسل های جدید بیشتر از 4 الی 12 هسته پردازشی در پردازنده ها استفاده می شود.هر هسته می تواند به صورت جداگانه وظایف مختلفی را بر عهده بگیرد.برای یک استفاده روزمره شما می توانید از یک پردازنده با 4 هسته استفاده کنید.

3. تعداد رشته ها (Threads)

تصویری از تفاوت تعداد هسته ها و رشته های پردازنده

یکی دیگر از فاکتورهای مهم هنگام خرید سی پی یو که همیشه در کنار تعداد هسته ها عنوان می شود، تعداد رشته یا Threads است.در گذشته تعداد هسته ها و رشته های پردازشی پردازنده ها یکسان بودند ولی با پیشرفت تکنولوژی و ظهور تکنولوژی Multithreading هر هسته می تواند دو رشته پردازشی بسازد تا هر رشته بتواند وظیفه ای مجزا را برعهده بگیرد.

شرکت اینتل از این قابلیت با عنوان Hyper Threading یاد می کند و AMD نیز آن را به نام SMT و یا Mimulataneous Multithreading معرفی کرده است.و طبق توضیحاتی که پیش تر دادیم هرچه تعداد هسته ها و رشته های پردازشی یک سی پی یو بیشتر باشد، آن پردازنده از عملکرد بسیار بهتری بهره خواهد برد.

چگونه تعداد هسته پردازنده مان را تشخیص بدهیم؟

تا به اینجای مقاله که همراه ما بودید با نحوه‌ی کار پردازنده ها و هسته‌ی آن‌ها آشنا شدیم.حال از کجا متوجه بشویم که پردازنده‌ی لپ تاپ یا کامپیوتر ما از چند هسته‌ی پردازشی بهره می برد؟در این بخش به شما آموزش خواهیم داد که در ویندوز 10 و 11 چگونه به این اطلاعات دست یابیم :

 

    1. ابتدا باید وارد بخش Task Manager شویم.برای این کار از کلید های ترکیبی Alt + Ctrl + Delete استفاده کنید.
    2. سپس در صفحه‌ی باز شده بر روی گزینه Task Manager کلیک کنید.
    3. حال به تب Performance می رویم.
    4. در این بخش مشخصات کلی پردازنده خود را می توانید مشاهده کنید.
    5. برای دیدن تعداد هسته های پردازنده باید به بخش پایینی Task Manager دقیقا پایین نمودار بروید.
    6. به دنبال قسمت Cores باشید.عددی که روبروی این گزینه نوشته شده تعداد هسته های پردازنده شماست.

  1.  

تصویری از تب Performance در Task Manager

عدد نوشته شده در تصویر زیر نشان دهنده این است که پردازنده استفاده شده در این لپ تاپ دارای 2 هسته پردازشی است.اگر این عدد در سیستم دیگری برابر 8 بود، نشان دهنده این است که آن پردازنده از 8 هسته پردازشی بهره می برد.

تفاوت بین پردازنده های تری (Tray) یا باکس (Box) چیست؟

در زمان خرید پردازنده حتما با واژه های جدیدی مانند باکس (Box) یا تری (Tray) روبرو شده اید.تفاوت بین این دو چیست؟ایا این اختلاف قیمت منطقی است؟با ما همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالات شما را بدهیم.

پردازنده در بازار به دو صورت پردازنده های تری (Tray) و پردازنده های باکس (Box) در دسترس هستند.هر کدام از این پردازنده ها مزایای خود را دارند.به عنوان مثال پردازنده های تری (Tray) از قیمت بهتری نسبت به پردازنده های باکس برخوردار هستند و مخصوصا برای کسانی تصمیم دارند از خنک کننده های بادی و یا مایع مورد نظر خود استفاده کنند، خرید یک پردازنده‌ی تری به شدت مزیت محسوب می شود.

شل سی پی یو های تری اینتل

تنها تفاوت بین پردازنده های تری و باکس، عدم وجود فن خنک کننده و باکس بسته بندی است.که در سری های i7 به بالا از فن خنک کننده هم خبری نیست و این تفاوت فقط به باکس و بسته بندی محصول ختم می شود.

یکی از نگرانی هایی که هنگام خرید پردازنده های تری ذهن هر خریداری را درگیر می کند کارکرده یا استوک بودن پردازنده است.در این بخش باید به دو نکته اشاره کنیم:

نکته‌ی اول این است که پردازنده ها چه کارکرده یا استوک باشند و چه کاملا آکبند، از نظر عملکرد (Performance) هیچ تفاوتی بایکدیگر نمی کنند و به عبارتی دیگر، پردازنده ها استهلاک پذیر نیستند.

نکته ی دومی که باید بدانید این است که پردازنده های کارکرده یا استوک و آکبند به طور بسیار واضحی قابل تفکیک از یکدیگر هستند.به صورتی که اگر پردازنده ای حتی یک بار برروی سیستم بسته شده باشد، از روی ردی که قفل مادربرد روی آن ایجاد می کند قابل تشخیص است.برای درک بهتر این موضوع به تصویر زیر دقت کنید.در جایی که با دایره های قرمز رنگ مشخص شده است، ساییدگی ناشی از فشار قفل مادربرد کاملا مشهود است.

پردازنده استوک اینتل

پس حال که روش تشخیص پردازنده استوک از آکبند را متوجه شدید دیگر جای نگرانی وجود ندارد هنگام خرید، پردازنده استوک را به جای آکبند به شما بدهند.

برای خرید سی پی یو اینتل به صورت باکس و تری می توانید به فروشگاه مستر کامپیوتر سر بزنید.

تشخیص سوکت سی پی یو و سازگاری آن با مادربورد

در ابتدای امر باید بدانید که مادربرد شما از چه سوکتی بهره می برد.سوکت استفاده شده در مادربرد شما حتما باید با پردازنده ای که می خواهید استفاده کنید همخوانی داشته باشد.سوکتی که روی مادربرد قرار گرفته است در واقع میزبانی برای پردازنده است که آن را در قلب مادربرد جای می دهد.این سوکت در قسمت بالایی و وسطی مادربرد قرار گرفته است.

سوکت مادربرد و سی پی یو

هر نسل از سوکت های مختلف دارای تعداد پین های مختلفی هستند که این پین ها به سی پی یو متصل می شوند و ارتباط بین پردازنده و مادربرد را برقرار می کنند.اکثر سی پی یو های موجود در جهان از محصولات دو شرکت اینتل و AMD است.پس در قدم اول شما باید دقت کنید که می خواهید از پردازنده های اینتل استفاده کنید یا از AMD، و سپس مادربردی را تهیه کنید که به طور کامل با پردازنده مورد نظر شما مطابقت داشته باشد.هر دو شرکت اینتل و AMD برای نسل های مختلف خود از سوکت های مختلفی بهره می برند که برای خرید حتما باید اطلاعات کافی درباره آن ها داشته باشیم.اما سوال اصلی اینجاست که مادربرد ما از چه نسلی پشتیبانی می کنند؟

پرکاربردترین سوکت های اینتل به شرح زیر می باشند :

شماره یک ->  LGA 1155 : مختص پردازنده های نسل 2 و 3 شرکت اینتل

2 نمونه از مادربردهای سازگار با این نسل :  H61 ،  P67

شماره دو ->  LGA 1150 : مختص پردازنده های نسل 4 و 5 شرکت اینتل

2 نمونه از مادربردهای سازگار با این نسل :  H81 ، Z97

شماره سه ->  LGA 1151 : مختص پردازنده های نسل 6، 7، 8، و 9 شرکت اینتل

چند نمونه از مادربردهای سازگار با این نسل :  H110, Z170, Z270, Z370

شماره چهارم ->  LGA 1200 : مختص پردازنده های نسل 10 و 11 شرکت اینتل

2 نمونه از مادربردهای سازگار با این نسل :  Z490، Z590

شماره پنجم ->  LGA 1700 : مختص پردازنده های نسل 12 و 13 شرکت اینتل

2 نمونه از مادربردهای سازگار با این نسل :  Z690، Z790

 

داستان شرکت AMD  مقداری با شرکت اینتل متفاوت است و تقریبا با هر نسل از یک سوکت جدید رونمایی نمی کند به گونه ای که پردازنده های سری 1000، 2000، 3000، 4000، و 5000 همگی از یک سوکت یعنی AM4 استفاده می کنند.اما شرکت AMD تصمیم گرفت برای جدیدترین پردازنده خود یعنی رایزن های سری 7000 یک سوکت جدید بنام AM5 معرفی کند.

معنای پسوند های مختلف پردازنده های اینتل (K، F، H و …)

تمامی شرکت های تولید کننده برای نام گذاری محصولات خود از الگوی خاصی استفاده می کنند.شرکت اینتل هم برای نام گذاری محصولات خود، الگوی خاص خود را دارد و پردازنده های مختلف را با استفاده پسوند های خاص از یکدگیر تفکیک کرده است.دانستن این پسوند ها به شما کمک می کند تا بتوانید بهترین پردازنده ی ممکن را برای سیستم خود انتخاب کنید.ما در ادامه لیستی کامل از انواع پسوند های استفاده شده توسط اینتل را برای شما گردآوری کردیم تا به طور کامل با این موضوع آشنا شوید.

تصویری از پسوند K در پردازنده i9 13900Kپسوند K : پردازنده هایی که این پسوند را همراه خود دارند می توانند کارایی بسیار بالاتری را در اختیار شما قرار دهند.به تبع آن مصرف برق آن ها بیشتر بوده و دمای آن ها نیز بالاتر است.بنابراین برای استفاده از این پردازنده های به پاوری قدرتمند برای تامین نیروی برق آن و همینطور خنک کننده ای قوی برای کنترل دمای آن پردازنده نیاز دارید.این نوع سی پی یو ها از قابلیت اورکلاک نیز برخوردارند.

 

پسوند F : استفاده از این نوع پسوند بدین معناست که پردازنده فاقد پردازنده گرافیکی داخلی (IGPU) است.این نوع از پردازنده ها از دمای نسبتا پایین ترین نسبت به مدل های مشابه خود که پردازنده گرافیکی دارند برخوردار هستند.برای استفاده از این نوع سی پی یو ها حتما باید کارت گرافیک بر روی سیستم خود داشته باشید در غیر این صورت نمی توانید از سیستم خود تصویر بگیرید.

 

پسوند G :  پردازنده هایی با این پسوند را ممکن است بتوانید در نسل 8 اینتل مشاهده کنید، و تنها تفاوت این نسخه با دیگر نسخه ها این است که از پردازنده گرافیکی پیشرفته تری نسبت به مدل‌های معمول اینتل برخوردار است.

 

پسوند U :  پردازنده هایی که پسوند U در انتهای خود دارند مصرف برق بسیار کمتری را نسبت به سایر مدل ها دارند.این نوع از پردازنده ها را بیشتر برروی لپ‌‎تاپ ها و دستگاه هایی استفاده می شود که از باطری استفاده می کنند.این مصرف برق کمتر موجب شده که این سری از پردازنده ها از قدرت پردازشی ضعیف تری نسبت به مدل های دیگر برخوردار هستند.

 

پسوند T : پردازنده های سری T مانند سری های U از پردازنده های کم مصرف و ضعیف شده اینتل هستند که از فرکانس پردازشی پایین تری نیز برخوردار هستند اما هنوز از سی پی یو های سری U پرقدرت تر هستند و این سری مخصوص سیستم های کامپیوتری طراحی شده است.

 

پسوند H : پردازنده هایی با پسوند H را عموما بر روی لپ‌تاپ های گیمینگ مشاهده می کنیم.این کلمه مخفف کلمه High است که به قدرت بیشتر این سری از پردازنده ها اشاره می کند.این سری از پردازنده گرافیکی قوی تری نیز برخوردار هستند.

مقالات مرتبط : حداقل سیستم مورد نیاز بازی پابجی {جدیدترین آپدیت}

پسوند Y : پردازنده های سری Y مدل بسیار کم مصرفی از پردازنده های اینتل است که حتی از پردازنده های سری T و U هم مصرف برق کمتری دارد و فقط بر روی لپ‌تاپ های بسیار ضعیف و ظریف و سبک به کار می رود.

بهترین پردازنده های اقتصادی موجود در بازار (براساس قیمت کم به زیاد)

1.پردازنده اینتل Intel Core i3-10100

تصویری از پردازنده اینتل i3 10100 در کنار فن اورجینال خود و باکس آن

 

  • سوکت : LGA 1200
  • نوع پردازنده : 64 بیت
  • تعداد هسته و رشته های پردازشی : 4 هسته و 8 رشته
  • فرکانس پایه : 3.6 گیگاهرتز
  • فرکانس بوست : 4.3 گیگاهرتز
  • گرافیک داخلی : UHD Graphics 630
  • فناوری ساخت : 10 نانومتری
  • حافظه کش : 6 مگابایت

پردازنده اینتل i3 10100 و i3 10100f برای رقابت با پردازنده AMD Ryzen 3 3300X روانه بازار شدند.این پردازنده از سری پردازنده های Comet Lake اینتل است که از 4 هسته و 8 رشته پردازشی بهره می برد که بازار هدف خود را متمرکز بر روی گیمر هایی با بودجه محدود قرار داده است.

حال به تعریف دقیقی از وب سایت زومیت درباره i3 10100 اشاره می کنیم:

” ظاهرا Core i3-10100F اینتل قرار است در نقش تراشه‌‌ای گیمینگ برای گیمرهایی که بودجه‌ی کمی دارند ظاهر شود. این تراشه‌ی سری کامت لیک که بر پایه‌ی لیتوگرافی ۱۴ نانومتری ساخته شده، مجهز به چهار هسته‌ی پردازشی با سرعت کلاک پایه‌ی ۳٫۶ گیگاهرتز و هشت ترد است. “

پردازنده i3 10100F برادر دوقلو i3 10100 است و تنها تفاوت این دو در عدم استفاده از پردازنده گرافیکی داخلی در پردازنده سری F شرکت اینتل است و در باقی موارد کاملا مشابه برادر خود است.

2.پردازنده اینتل Intel Core i5-10400F

پردازنده اینتلCore i5 10400f

 

  • سوکت : LGA 1200
  • نوع پردازنده : 64 بیت
  • تعداد هسته و رشته های پردازشی : 6 هسته و 12 رشته
  • فرکانس پایه : 2.9 گیگاهرتز
  • فرکانس بوست : 4.3 گیگاهرتز
  • گرافیک داخلی : ❌
  • فناوری ساخت : 14 نانومتری
  • حافظه کش : 12 مگابایت

پردازنده i5 10400F یک پردازنده میان‌رده از شرکت اینتل محسوب می شود که پلی بین پردازنده های i3 و i7 شرکت اینتل محسوب می شودولیت پردازنده در سال 2020 به بازار عرضه شد و براساس معماری Comet Lake S طراحی و تولید شد.این پردازنده از 6 هسته و 12 رشته پردازشی تشکیل شده است.این سی پی یو از تکنولوژی Intel Hyper Threading بهره می برد که بدین معنی است که هر هسته به طور همزمان می تواند دو رشته پردازشی را مدیریت کند و در نتیجه کارایی این سی پی یو را بسیار افزایش می دهد.

از دیگر مزایای این پردازنده می توان به توان مصرفی پایین آن اشاره کرد که تنها 65 وات است که در نتیجه به پاوری با وات کمتری احتیاج دارد.در نهایت این پردازنده به بازار آمد تا بتواند تعادلی بین کارایی، قیمت متعادل، و عملکرد پر قدرت را ارائه کند.اگر بودجه کمی دارید و به پردازنده ای احتیاج دارید که بتواند حداکثر کارایی ممکن را داشته باشد، پردازنده i5 10400F یک گزینه بسیار ارزشمند است.

3.پردازنده اینتل Intel Core i3-12100

پردازنده اینتل i3 12100

  • سوکت : LGA 1700
  • نوع پردازنده : 64 بیت
  • تعداد هسته و رشته های پردازشی : 6 هسته و 12 رشته
  • فرکانس پایه : 2.9 گیگاهرتز
  • فرکانس بوست : 4.3 گیگاهرتز
  • گرافیک داخلی :UHD Graphics 730
  • فناوری ساخت : 10 نانومتری
  • حافظه کش : 12 مگابایت

پردازنده اینتل i3 12100 یک پردازنده همه فن حریف است.اگر شما برای استفاده خانگی یا حتی گیم به یک پردازنده احتیاج دارید و نمیخواهید خیلی برای سیستم خود هزینه کنید این پردازنده بهترین گزینه ممکن برای شماست.این پردازنده یک برادر دوقلو دیگر به نام i3 12100F دارد که تنها تفاوتی که با این پردازنده دارد این است که از پردازنده گرافیکی مجزا بهره‌مند نیست و از نظر قیمتی مقداری به صرفه تر است و برای کسانی که قصد استفاده از کارت گرافیک مجزا دارند بهترین گزینه است.

4.پردازنده اینتل Intel Core i5-12400

تصویر پردازنده i5-12400 در زیر نور آفتاب

  • سوکت : LGA 1700
  • نوع پردازنده : 64 بیت
  • تعداد هسته و رشته های پردازشی : 6 هسته و 12 رشته
  • فرکانس پایه : 2.5 گیگاهرتز
  • فرکانس بوست : 4.4 گیگاهرتز
  • گرافیک داخلی : UHD Graphics 730
  • فناوری ساخت : 10 نانومتری
  • حافظه کش : 18 مگابایت

پردازنده اینتل i5 12400 یکی از ارزشمندترین پردازنده های موجود در بازار ایران است.این سی پی یو به نوعی نسخه‌ی ضعیف شده پردازنده i5 12600K است.این پردازنده با بهره‌گیری از 6 هسته و 12 رشته پردازشی که تمامی آن ها بر پایه معماری Golden Glove هستند و همینطور حافظه کش 18 مگابایتی توان بسیار زیادی را برای این پردازنده به ارمغان می آورد به گونه ای که به نسبت نسل گذشته خود یعنی پردازنده i5 11400 چیزی حدود 10 درصد در عملکرد کلی افزایش قدرت را تجربه کرده است.

به همین دلیل این پردازنده برای اجرای عناوین روز دنیای گیم مانند The Last Of Us، Forza Horizon 5، Call of Duty: Warzone،و … به خوبی بهینه شده و با هزینه بسیار مناسب می تواند قدرت بسیار خوبی را در اختیار شما قرار بدهد.

5.پردازنده اینتل Intel Core i5-13400

تصویری از پردازنده اینتل i5 13400 برروی یک میز سفید

 

  • سوکت : LGA 1700
  • نوع پردازنده : 64 بیت
  • تعداد هسته و رشته های پردازشی : 10 هسته و 16 رشته
  • فرکانس پایه : 1.8 گیگاهرتز
  • فرکانس بوست : 4.6 گیگاهرتز
  • گرافیک داخلی : UHD Graphics 730
  • فناوری ساخت : 10 نانومتری
  • حافظه کش : 20 مگابایت

سی پی یو i5 13400 محصول جدید شرکت اینتل است که در زمستان 1401 وارد بازار های جهانی و همینطور بازار ایران شد.این پردازنده در مقایسه با نسل قبلی خود بهبود های چشم گیری داشته است که همین پیشرفت ها به این پردازنده کمک می کند تا در عملکرد کلی بتواند 20 درصد نسبت به نسل قبلی خود بهتر عمل کند.به نسبت نسل قبلی این پردازنده تعداد هسته و رشته بیشتری دارد که به این پردازنده کمک می کند در پردازش های سنگین نیز عملکرد بهتری از خود به نمایش بگذارد.

پردازنده i5 13400 پردازنده میان رده اینتل است که مشخصاتی مشابه یک پرچمدار را یدک می کشد.این پردازنده از لیتوگرافی 10 نانومتری استفاده می کند که این عدد باعث شده تعداد ترانزیستور های بیشتری در یک محیط ثابت قرار بگیرند و باعث بهبود عملکرد این سی پی یو شده است.10 هسته و 16 رشته تشکیل دهنده قلب این سی پی یو هستند که قدرتی معادل 20 مگابایت کش را برای این پردازنده بوجود آورده اند که می تواند از پس سنگین ترین محاسبات بر بیاید.

دسته بندی مرتبط : برای خرید سیستم گیمینگ و رندرینگ می توانید به بخش سیستم های گیمینگ آماده مستر کامپیوتر سر بزنید.

14 دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.